divendres, de juny 15, 2007

Internet no és satanàs.

Estic emprenyat. Emprenyat amb la ‘dimonització’ que es fa a vegades de manera gratuïta d’Internet i els seus serveis. Emprenyat pels titulars sensacionalistes.

Sense anar més lluny ahir una notícia: “Un vídeo sexual de una menor evidencia los peligros de la web 2.0”. Realment la notícia és d’aquelles que fa mal, els menors i els abusos sexuals realment fotent de mala llet i amb ganes d’estampar un bat de beisbol a la cara d’algú. Però jo avui sense frivolitzar sobre la notícia (perquè si la llegeixes veus que el tema va per un altre lloc) m’agradaria comentar la segona part del titular, el que fa referència a ‘los peligros de la web 2.0’.
Per qui no ho sàpiga les web 2.0 són aquestes webs creades a base dels continguts propis de la gent, xarxes socials, ja siguin rotllo MySpace, els propis blogs o els programes de compartició de fitxers, etc. Com tot en aquesta vida té les seves coses bones, per les quals la majoria de gent ho utilitza i les seves coses dolentes, de les quals la gent maligna s’aprofita. Però amb Internet sembla que val tot. Qualsevol notícia dolenta relacionada amb Internet es magnifica. En el cas concret de la notícia que comento té a veure amb un vídeo difós per xarxes de P2P on es veu una menor practicant sexe amb altres nois en un parc públic i gravat amb un mòbil. S’està culpabilitzant a Internet del fet perquè el titular ho sembla, per contra amb tots els meus respectes jo em pregunto, era un parc públic? Que fa una menor practicant sexe en un parc? Perquè es deixa gravar (perquè el vídeo segons diu la notícia es consentit) amb un mòbil? Hem de culpar a les noves prestacions del mòbil d’aquest fet i també d’altres agressions físiques que tenen lloc en les escoles pel simple fet que són gravades amb ell?

Sense explicar-me molt bé, ho sé, us vull fer veure el sentiment que tinc que a vegades em dona la sensació que en el tractament de la notícia es fa entendre que sense Internet (en el cas que ens ocupa no hagués passat). Jo crec que el fet hagués passat igualment però no ens haguéssim assabentat, per tant en lloc de senyalar amb el dit les noves tecnologies de manera acusadora sempre (tot i que és cert que en altres ocasions són culpables), aprofitem-nos d’elles per denunciar fets com aquest que pot ser no sabríem si no és per la Web 2.0.

Per acabar només m’agradaria comentar un fet sobre un dels altres ‘perills’ d’Internet, a mi només m’han falsificat la tarja de crèdit una vegada i va ser de la manera tradicional, no per Internet. Internet té les seves coses bones i també moltes de dolentes estic d’acord, però com tot en aquesta vida, com els cotxes, els mòbils, la tele, etc. però la barra lliure per criticar Internet perquè si em pot.

PD: Segurament és una visió molt objectiva perquè em toca de prop per la feina, però és el què sento. Espero les vostres opinions també igual d’objectives.
PD2: Pot ser he agafat d'exemple una notícia pot ser massa delicada però crec que es tracta d'un exemple clar. Per suposat que estic en contra de tota difussió ilegal de contingut d'aquest tipus i més si els implicats són menors.
PD3: Dilluns Crònica d'una boda 2

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic d'acord. És allò de matar al missatger. Internet fa de missatger, però no és culpa seva que una menor practiqui sexe en un parc.

Puji ha dit...

Entre els rancis que volen criminalitzar qualsevol cosa que faci olor de llibertat i els mitjans que es ceben en les notícies escabroses perquè venen diaris, aviat no ens deixaran ni sortir de casa. Quanta merda!

Puji ha dit...

Gerard, tio, quan parlaves de demonitzacions i magnificacions de notícies m'has recordat l'Òscar parlant de l'Apañó i de la brunete mediàtica. Vigila no et fitxin els pericos.

Anònim ha dit...

Ja ho hem parlat varies vegades, és cert que crec que s'ha de protegir als menors d'alguns continguts que no són adequats per a ells, però també és cert,que aquesta responsabilitat és dels pares.
Crec que estem davant d'un dilema semblant al de si el fet que hi hagi pel.licules amb alts continguts de violència fa que siguem més violents? o simplement dona "pistes" a qui ja ho és. Tot depen de com s'utilitzin les coses.
A mi no em sembla bé que a les 5 de la tarda hi hagi una famossila que expliqui a un polígrafo si es droga o si es tira a no sé quin altre famosillo, no és això més dolent i accesible per als menors que internet??? perque això ningú ho denuncia?

Gerard Agudo ha dit...

@oscar:el problema que passa amb això i altres coses.

@puji:hi ha gent que tot el què fa olor a llibertat ho volen eliminar.i tranqui no m'he fet de l'apañó.

@eva:com sempre en la majoria de casos els culpables els pares i amb tota la raó del món.i després el què dius...perquè criminalitzem una cosa i altres no?

Dani R. ha dit...

S'enten perfectament el que vols dir, company de gremi.

Un altre dia podries parlar dels que demonitzen les antenes de "celular" pero es caguen en tot quan no tenen cobertura.

Gerard Agudo ha dit...

Dani R. el tema de les antenes té gràcia per això que dius...després es queixen que no hi ha cobertura, tothom vol les coses però llny de casa seva...

Joana ha dit...

Jo crec que passa perquè és fàcil culpabilitzar algú o alguna cosa.Culpar Internet de la majoria de coses que passen és molt fàcil.
A qui es demana responsabilitats?
Les noves tecnologies , com tot, tenen els dos vesants.Sempre hi ha d'haver algú que vetlli per el seu ús.
Em pregunto si al parc no hi havia ningú més,cap agent de l'ordre públic o algú que ho veiés....O és que quan veiem alguna cosa sospitosa preferim donar la volta?
El més fàcil és culpabilitzar Internet de tots els mals actuals!
salutacions

Gerard Agudo ha dit...

Tu hi has dit Joana... és més fàcil buscar un culpable genèric que buscar realment l'orígen del problema...

Oriol ha dit...

..."la culpa es de los padres que las visten como puta"....
Evidentment, que l'origen del mal és la conducta humana, però la facilitat de difusió que dona internet és innegable. Potser el que calen son mes "policies internautes" i menys a peu de carrer.